Θρομβόλυση
Η επείγουσα θρομβόλυση έχει τα καλύτερα αποτελέσματα όταν εφαρμοστεί μέσα στις 3 πρώτες ώρες από τη στιγμή της εμφάνισης των συμπτωμάτων του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και αφορά την ενδοφλέβια ή ενδοαρτηριακή χορήγηση του θρομβολυτικού παράγοντα tPA (αλτεπλάσης).
ΙΣΧΑΙΜΙΚΟ ΑΕΕ ΣΕ ΟΞΕΙΑ ΦΑΣΗ - ΒRAIN MRI
Θρομβεκτομή
Θρομβοεκτομή: Η θρομβοεκτομή έχει άριστα αποτελέσματα εάν γίνει μέσα στις πρώτες 6 ώρες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ειδικοί καθετήρες εισέρχονται συνήθως στη μηριαία αρτηρία του ποδιού, φθάνουν στο αποφραγμένο αγγείο και με την τοποθέτηση στεντ ανάκτησης (stent retriever) αφαιρείται ο θρόμβος.
Η άμεση αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου, μέσα σε λίγες ώρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, σημαίνει ότι πολλοί ασθενείς, που παλαιότερα θα κατέληγαν με μόνιμη αναπηρία, φεύγουν από το νοσοκομείο 48 ώρες μετά την θρομβοεκτομή.
Εμβολισμός
Ο εμβολισμός είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική, στόχος της οποίας είναι η διακοπή της αιμορραγίας από το πάσχον αγγείο ή η διακοπή της τροφοδοσίας όγκων μέσω των συγκεκριμένων αγγείων, χωρίς να διαταραχθεί η ροή αίματος στα υπόλοιπα αγγεία.
Με τον εμβολισμό τοποθετούνται λεπτά σύρματα από πλατίνα (σπειράματα ή coils) εντός του αγγείου με χρήση ψηφιακού αγγειογράφου ή τοποθετούνται και ειδικά stent με σκοπό τον περιορισμό της ροής αίματος.
Προεγχειρητικός εμβολισμός
Ο προεγχειρητικός εμβολισμός είναι μία τεχνική που χρησιμοποιείται σε ορισμένες περιπτώσεις όγκων στο κεφάλι, τον λαιμό και το κεντρικό νευρικό σύστημα, πριν τη χειρουργική αφαίρεσή τους.
Μέσω ενός καθετήρα που ξεκινάει από τη βουβωνική χώρα και με τη χρήση αγγειογραφίας, δημιουργείται ένα διάγραμμα των αρτηριών, ώστε να αποκτήσουμε εικόνα της τροφοδοσίας του όγκου.
Ο νευροχειρουργός κατευθύνει με έναν μικροκαθετήρα στις τροφοφόρες αυτές αρτηρίες αβλαβή εμβολικά υλικά, προκειμένου να τις φράξει και να σταματήσει η αιμάτωση του όγκου. Ο ασθενής μπαίνει στο χειρουργείο για την αφαίρεση του όγκου μέσα στο επόμενο 24ωρο.