Κατάγματα σπονδυλικής στήλης

Τα κατάγματα σπονδυλικής στήλης χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτόματα και σε τραυματικά.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα κύρια συμπτώματα του κατάγματος της σπονδυλικής στήλης είναι ο έντονος τοπικός πόνος στην περιοχή της βλάβης, ο οποίος χαρακτηριστικά αυξάνεται σε κάθε κατάσταση που δημιουργεί stress στη σπονδυλική στήλη (κίνηση, έγερση, άρση βάρους), καθώς και πόνος που προκύπτει από την πιθανή συμπίεση των νευρικών δομών.

Ο ασθενής μπορεί να εμφανίζει μυϊκή αδυναμία, που συνοδεύει τον πόνο, καθώς και δυσλειτουργία των σφιγκτήρων (παραδείγματος χάριν ακράτεια ούρων) όταν η πιθανή συμπίεση του νωτιαίου μυελού ή των νωτιαίων ριζών είναι πολύ μεγάλη.

Ι. Αυτόματο Κάταγμα Σπονδυλικής Στήλης

Αυτόματo είναι το κάταγμα της σπονδυλικής στήλης που προκύπτει εξαιτίας της αραίωσης της οστικής μάζας-διαταραχής της φυσιολογικής οστικής αρχιτεκτονικής του σπονδύλου.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για ασθενείς με οστεοπόρωση.
Μπορεί όμως να αποτελεί την πρώτη ένδειξη μετάστασης-εξέλιξης ενός όγκου (καρκίνου του μαστού, του θυρεοειδούς, του πνεύμονα, του νεφρού, του προστάτη) μίας φλεγμονής ή και ενός συστηματικού αιματολογικού συνήθως προβλήματος (πολλαπλούν μυέλωμα, λευχαιμία).

Σε ασθενείς με υπόνοια συστηματικού προβλήματος λαμβάνεται βιοψία.

Ακόμα και υπό ελάχιστη καταπόνηση, μπορεί να υπάρξει συμπίεση του σπονδύλου (και συνεπώς καθίζηση) με αποτέλεσμα ένα συμπιεστικό κάταγμα.

Τα αυτόματα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης αντιμετωπίζονται συνήθως με τη μέθοδο της κυφοπλαστικής-σπονδυλοπλαστικής, ενώ σε πιο επιπλεγμένες καταστάσεις με συμπίεση του νωτιαίου μυελού-των νευρικών στοιχείων, με πιο σύνθετες χειρουργικές πράξεις (σπονδυλοδεσία).

ΙΙ. Τραυματικό Κάταγμα Σπονδυλικής Στήλης

Τι είναι το τραυματικό κάταγμα;
Το τραυματικό κάταγμα σπονδυλικής στήλης προκαλείται από τη βίαιη καταπόνηση των σπονδύλων συνήθως είτε μετά από πρόσκρουση είτε μετά από πτώση.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσδιοριστεί εάν και κατά πόσο ο ασθενής παρουσιάζει νευρολογικό έλλειμμα λόγω τραυματισμού του νωτιαίου μυελού και των νεύρων.

Η νευρολογική εικόνα του ασθενούς είναι καθοριστική προκειμένου να αποφασιστεί η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης του τραυματικού κατάγματος.

Τραυματικό Κάταγμα 

Η σύγχρονη επεμβατική αντιμετώπιση των τραυματικών καταγμάτων είναι η κυφοπλαστική-σπονδυλοπλαστική σε απλά περιστατικά μη-συμπίεσης των νευρικών δομών και η σπονδυλοδεσία σε περιστατικά που απαιτείται αποσυμπίεση του σπονδυλικού σωλήνα από θραύσματα που πιέζουν νευρικές δομές.

Καθοριστική παράμετρος στη θεραπεία των σπονδυλικών καταγμάτων είναι η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο λόγος είναι ότι η παραμονή ενός κατάγματος με τον ασθενή να κινείται (να περπατά) χειροτερεύει την εικόνα του κατάγματος και μπορεί να προξενήσει μεγαλύτερη βλάβη στη σπονδυλική του στήλη.

Image

Dr. Πετρος Σταυρος

Επικοινωνήστε με τον Δρ. Πέτρο Σταύρο στο 6977955135 για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτική ενημέρωση.

Ο Δρ. Πέτρος Σταύρος είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός ιδιαιτέρως εξειδικευμένος στην Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης. Ο ιατρός τελεί ως Διευθυντής της Κλινικής Σπονδυλικής Στήλης και Μεγάλων Αρθρώσεων στο Metropolitan General.

Στην NSO κλινική, η καταρτισμένη ιατρική μας ομάδα προσφέρει εξατομικευμένη και άμεση διάγνωση, καθώς και σύγχρονη και ανθρώπινη προσέγγιση των ασθενών για το σύνολο των παθήσεων που αφορούν στον εγκέφαλο, την σπονδυλική στήλη και τις ορθοπαιδικές παθήσεις.

Η ιατρικη μας ομαδα

Image

Dr. Πέτρος Σταύρος

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

 
Image

Dr. Δημήτριος Λύρας

Ορθοπαιδικός Χειρουργός


 
 








 
Image

Dr. Ευστάθιος Σαμαράς

Νευροχειρουργός


 
 








 

Ο Δρ. Πέτρος Σταύρος στην εκπομπή «Υγεία πάνω απ΄ όλα» (ΑΝΤ1)

  • metro
  • elEtairia
  • amc

Επικοινωνια